Irigység

Van az a szólás-mondás, hogy „inkább száz irigyem legyen, mint egy sajnálóm”. Egy kicsit elgondolkodtam mostanában az irigység fogalmán és beugrott ez a frappáns szólás-mondás is.

Valljuk be, az irigységet nagyon nehezen tudjuk kikerülni az életünkben: vagy mi vagyunk irigyek valakire, vagy ránk irigykedik valaki valamiért. Bárhogy is nézzük, az irigység nehéz energiája könnyen megmérgezheti az életünket. Befolyásolja, hogyan látjuk a világot, hogyan éljük meg életünk eseményeit.

Itt most néhány tippet szeretnék adni, hogyan is lehet csökkentenünk/elkerülnünk az irigységgel járó rossz érzéseket:

  • A „bárcsak nekem is ilyen lenne az alakom/életem stb” helyett először is figyeld meg az érzéseidet, ne nyomd el, mondd ki: „most irigységet érzek”. Ez a tiszta rálátásod fog segíteni abban, hogy majd el tudj távolodni az érzéstől.
  • Tedd fel magadnak a kérdést: miért is nem tartom magamat elégnek? Miért akarok olyan lenni, mint XY?
  • Figyelj magad felé: miben vagy egyedi, különleges, amiért esetleg rád lehetnek irigyek?
  • Adj hálát mindazért, amid van, amiért különleges vagy.
  • Ha úgy érzed, nagyon frusztrálnak a közösségi médiában látható, „tökéletes életet” élő influenszerek fotói, kövesd ki őket! A közösségi médiát inspirációra, kapcsolattartásra használd és ne hagyd, hogy maga alá temessen és az örökös irigykedés érzése járjon át. Az rossz energia! Alakítsd át elfogadássá, hálává és tudd szeretni saját magadat azért, aki vagy: egyedi, megismételhetetlen csoda!

Senkinek az élete nem hasonlítható össze, mindenki a saját útját járja. Ezért a saját fejlődési folyamatodat figyeld és jutalmazd, kényeztesd magad ahelyett, hogy állandóan másokkal hasonlítgatod össze magad. Örökös elégedetlenség helyett légy hálás a saját utadon elért apró eredményekért is!

De beszélni kell a másik esetről is: amikor rád irigykednek. Ezt – bár valóban jobb, mintha sajnálnának- mégis rosszul éled meg, mert mondjuk emiatt nem fognak veled barátkozni, esetleg kiközösítést kell elszenvedned… Az irigység nehéz energiájával tehát nem könnyű megküzdeni egyik oldalról sem.

(Írta: Ludman Edit, női önismereti mentor)