Hogyan fogj hozzá az ismerkedéshez válás után?

Nyitott vagy, készen állsz, hogy belevesd magad a keresgélésbe, de nem tudod még, hogyan fogj hozzá és egyáltalán hol lehet ismerkedni, ha elmúltál negyven, ötven… Könnyű azt tanácsolni, hogy menj el pl. túrázni, utazni vagy sportolni valahová és majd csak belebotlasz valakibe, aki megtetszik (és te is neki). Szuper, ha sikerül. Szerencsés vagy! És ha évekig sem sikerül?

Tény, ha egy negyvenes-ötvenes elvált férfi el is jár valahová a szabadidejében, az tuti olyan hely, ahová zömmel csak férfiak mennek: motoros találkozó, ejtőernyőzés, horgászás, vitorlázás… Sörözni is a haverokkal megy azért, hogy egy jót beszélgetve megváltsák a világot, tehát nem ismerkedni akar. És hova járnak mindeközben a negyvenes-ötvenes nők a szabadidejükben? Jógaórákat vesznek, hastáncra, vagy zumbázni járnak, beiratkoznak ezoterikus tanfolyamra, rajzszakkörre… Pontosan olyan helyeken töltik a szabadidejüket, ahol férfit csak elvétve találni. Közös metszéspontként a szórakozóhelyek maradnának az ismerkedésre, de azok nem ezt a korosztályt célozzák meg. Ha pedig a baráti kör sem széles, akkor nem marad más lehetőség, mint az online ismerkedés.

Ha nőként ismerkedsz, nagyon nehéz lesz elfogadnod azt a tényt, hogy a korodbeli független férfiak többsége nálad jóval fiatalabb nőt keres maga mellé. Vagy csak szexet akar, „barátságot extrákkal”. (Az azonos című film megtette a hatását, a netes társkereső oldalakon hemzsegnek az olyan adatlapok, ahol ez a két szó szerepel mottóként.) De nincs ezzel semmi baj, ha te is ezt akarod.

És ott van még az örökös elégedetlenséged is, ami a külsőddel kapcsolatos és ami kamasz korod óta elkísér. Nem olyan egyszerű elfogadni azt, hogy már nem vagy olyan karcsú, nem olyan makulátlan és feszes a bőröd, mint húszas-harmincas éveidben. Ha pedig Klimax Asszonyság is „bekopogott” már hozzád, tested új, addig ismeretlen reakciókat is produkál a hormonháztartásod átrendeződése miatt. Hogy csak egyet említsek, olyan szélsebesen jönnek fel rád a felesleges kilók, hogy mire észbe kapsz, elmegy a kedved az ismerkedéstől és hatalmába kerít az általános rossz közérzet. Ezt ne várd meg! Foglalkozz magaddal, belsőddel, külsőddel egyaránt. Járj el egészségügyi szűrésekre, tornázz, kezdj el egy új hobbit vagy kezd újra a régit. Ha teheted, lepd meg magad egy professzionális arckezeléssel, vegyél magadnak csábító ruhákat, fehérneműket, újítsd fel ruhatáradat. Hiszen ismerkedni AKARSZ!

Nem az a lényeg, hogy drága cuccokat vegyél magadnak, hiszen lehet, meg sem teheted, de akciós, kevésbé drága holmik között miért ne találnál magadnak valami igazán csinosat, szexit?! Szüld újra nőiségedet! Járj büszke tartással, felemelt fejjel! Húzd ki magad, vállad ne essen előre! Mosolyogj sokat! Merj csábítónak lenni!  Élvezd, hogy újra észrevesznek a férfiak az utcán, a metrón és nem néznek levegőnek. Persze, ne akarj húszévesnek kinézni, mert úgysem sikerül és szükségtelen is, hiszen te az életed virágában lévő NŐ vagy. A természetesség sminkben, öltözékben mindig bejön a férfiaknak. Azt hangsúlyozd ki, amit te is szeretsz magadon. Ha szép formájúak a lábaid, akkor gyakran hordj szoknyát, hogy odavonzza a férfiak tekintetét a lábaidra és elterelje a kevésbé előnyös testrészeidről. Hiszen melyik férfi ne gerjedjen egy szép női bokára, vagy akár térdre?! (Persze, azt utálod, ha bunkó módon füttyögetnek utánad, de olyankor csak menj tovább! Akit te keresel, az nem füttyög, de ő is észre fog venni, ezt ne felejtsd el!)

Zsebeld be a férfiak pillantásait! Kell ez neked, hogy visszanyerd megtépázott önbizalmadat! Hiszen kellő önbizalom nélkül hozzá sem foghatsz az ismerkedéshez.

(Írta: Ludman Edit, női önismereti mentor)